250 LET ŽUPNIJE STOPIČE

3. septembra 2017 smo v župniji Stopiče obhajali častitljivih 250 let njenega obstoja.

Jubilejno sv. mašo je vodil novomeški škof g. Andrej Glavan, prepeval pa je stopiški upokojenski pevski zbor in pevci MPZ Tonakord, ki ga vodi g. Tone Fink. Po maši je sledila pogostitev z domačimi dobrotami naših farank in faranov, ki so v ta namen tudi čudovito okrasili cerkev in njeno okolico.

Na ta slovesni praznik smo se pripravljali z obhajanjem zahvalnih maš po podružničnih cerkvah, ko smo prebirali o dogajanju na določeni podružnici skozi zgodovino, ob koncu maše pa se z zahvalno pesmijo zahvalili Bogu za vse prejeto.

V sklopu 250 – letnice župnije se pripravljata tudi zbornik o stopiški župniji ter koncert Marijinih pesmi.

M.U.

ZLATA MAŠA V NAŠI ŽUPNIJI

 2. julija 2017 smo v naši župniji obhajali slovesnost zlate maše našega rojaka g. Viktorja Kastelica. Upokojeni g. Viktor, ki izhaja iz Orehka, je sedaj duhovni pomočnik v Stopičah. Svoje delo kljub težki bolezni opravlja srčno, zato smo bili farani še toliko bolj veseli, da smo dočakali ta praznik.

Pri deseti maši mu je v pozdrav najprej namenila nekaj besed njegova nečakinja ga. Bernarda Cimrmančič, nato pa besedo prepustila domačemu župniku, g. Tadeju, ki je predstavil  zlatomašnikovo življenjsko pot. Med samo sveto mašo je prepeval stopiški upokojenski pevski zbor pod vodstvom g. Antona Finka, ki je dogodek naredil še bolj slovesen. Nekaj hudomušnih besed nam je namenil tudi sam zlatomašnik, ki je v spominih na prehojeno pot izpostavil vlogo njegovega angela varuha, saj ga je v številnih nezgodah ohranjal pri življenju.

V imenu faranov mu je izrekel iskrene čestitke  g. Anton Goršin, kajti g. Viktor je ta dan praznoval tudi rojstni dan, kar je bilo natanko tako kot pred 50 leti. Naj omenim, da je bilo na slovesnosti tudi nekaj gospa, ki so sodelovale tudi že na novi maši sedanjega zlatomašnika.

Po sv. maši je pred cerkvijo, ki so jo posebej za to priložnost čudovito okrasili farani, sledilo druženje s pogostitvijo, ki so jo pripravile pridne roke naših gospodinj.

M.U.